Välkommen till Virkligheten!

Om virkning och verkligheten... typ.

Hej hej farmor o lite pyssel

Kategori: Allmänt

Hej hej världens bästa farmor! Jag vet att du sitter i din vinröda fåtölj med iPaden o läser det här :) Jag har nämligen världens bästa farmor ska ni veta. Humor som få o rolig att vara med! Dessutom har hon stenkoll på sporten o är grymt allmänbildad. Vi brukar ringa till varandra jag o farmor, det är jag väldigt glad för. 
 
Igår pysslade jag med, förutom ett nytt ganska stort virkprojekt, något helt annat. Gjorde decoupage. Har för många år sedan gjort det på ljus. Jag har en trästol som jag ville piffa upp. Plötsligt slog det mig att det kanske går att göra decoupage på möbler. Googlade o det visade sig att det kan man! Så jag köpte servetter för 1,50 men köpte i samma veva en hushållspapperhållare i trä för 2, 90 från Halpa-halli. Jag har behövt en i evigheter men inte hittat någon jag velat ha (japp, med vissa saker är jag petig). Så tänkte att jag skulle testa på den före jag började på stolen. Tur det! Var mycket knepigare än jag trott men väldigt roligt o resultatet blir fint! Så här är min nya hushållspappershållare - med marimekko-motiv! Fin va! 
 
 
 
Pensel, lim, servetter o en h
 
 
 
 
Som nästa virkprojekt är örhängen. Min mamma o min faster ska få varsitt par. De här har jag gjort till mig själv. Mönstret är ur Erica Laurells bok "Väldigt virkat". 
 
 
 
Hade! 
 
 
 

Kasta bekymmer, ropa o skrika

Kategori: Allmänt

Jag har en tanke som jag inte riktigt tänkt färdigt (fast.. kan man tänka färdigt på nånting...?) men som jag ändå vill dela med mig av. 
 
I söndags läste jag Nissens Ett är nödvändigt. Texten talade precis till mig just då. Det var om versen: "Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er." (1 Petrusbrevet 5:7). Just då var jag mycket bekymrad. Det är tyvärr inget ovanligt, jag bekymrar mig ganska ofta för saker, ibland för skrattretande små saker, men tack vare det har jag ganska tätt kontakt med Gud för han har ju kontrollen o åt honom kan man anförtro allt. Hur som helst så på påpekar Nissen i kommentaren om bibelversen att det är skillnad på att lägga ifrån sig sina bekymmer o på att kasta sina bekymmer. Sånt som vi lägger ner kan vi plocka upp igen men det som vi kastar iväg kan man inte plocka upp. Poängen är alltså att vi, som bibeltexten säger, får KASTA bort bekymren till Jesus. Så när jag satt där i min soffa lite trött o bekymrad i min soffa bestämde jag mig för att bokstavligen KASTA bort bekymren (ber om ursäkt för den höga frekvensen av ordet "bekymmer"). Jag höjde min arm o kastade o kastade o kastade som om  jag hade hela högen i min hand o hivade iväg dem så långt det bara gick. Gissa om jag kände mig löjlig? Men åååh vilken befrielse!! Det kändes i hela kroppen o känslan fortplantade sig ner till hjärtat o bekymren liksom falnade av. Under veckan som gått har jag ibland försökt plocka upp bekymren men då påmint mig om att jag faktiskt kastade iväg dem o jag minns känslan i kroppen när jag slängde iväg dem. Jesus har tagit hand om det, bekymret är inte mitt. Prova nästa gång du behöver det! En kompis hade en ganska härlig kommentar när jag berättade om vad jag gjort: "Ja precis, lägg det på hans hatthylla!". 
 
Idag började tankarna gå kring det här.. det här med att jag kastade bokstavligen. Det är här mina tankar börjar spreta åt lite olika håll o jag kan kanske inte få fast alla löst hängande trådar men jag ska försöka! Kom att tänka på när vi pratade om självkänsla, självbild o självförtroende under min barnträdgårdslärarutbildning. Det är viktigt för självkänslan att röra på sig. Det är viktigt att springa, hoppa, träna o dansa för att vara trygg i hela sig själv. Min - förövrigt fenomenala - psykologilärare påpekade att för att våga ta plats fysiskt, våga tala med normalt röstläge osv behöver bröstkorgen öppnas upp. En person som är hopsjunken, talar tyst o väjer med blicken ger oftast inte intrycket av att vara bekväm i sig själv. Men någon som springer, hoppar, dansar, slår ut med armarna o vågar höja på rösten kommer att ha lättare att ta plats o inte be om ursäkt för sig själv. 
 
Av den här anledningen uppmanar jag barn som jag har på dagis eller eftis att springa, ropa, hoppa, klättra i träd, sjunga o dansa. Inte bara för att det är roligt utan också för deras självkänsla o självbilds skull. Kroppen behöver vara med, den hör också till människan. Under en av mina praktikperioder fanns en flicka som helst gömde sig bakom sin hårgardin, kikade överglasögonen, talade tyst o med hela sin varelse andades ursäkta-att-jag-finns-till. En dag på gårdsplanen kom hon o sa att några pojkar jagade henne. Någon hade kanske tyckt, o hade det varit ett annat barn, hade jag kanske också sagt åt pojkarna att sluta jaga henne men istället tog jag chansen o sa till henne att börja jaga dem istället. Efter några minuter såg jag henne göra det o alla inblandade verkade ha roligt. I flera dagar såg jag henne göra samma sak o jag tyckte mig märka en skillnad i hennes sätt att föra sig själv. Jag tror jag till o med sa åt henne att skrika också. Jag tror hon behövde det, använda sin kropp o få ta plats. Att hennes självkänsla o självförtroende behövde det. 
 
Min tanke är alltså att vi är - som bibeln säger - ande, själ o kropp. Då kanske man kan ta med alltihop i kastandet..? För bekymmer sätter sig ju på axlarna eller i bröstet eller i magen eller någon annanstans. Då kanske kroppen också kan vara med när bekymren kastas till Jesus.. Så gick tankarna.. kanske dumt, kanske nonsens.. jag vet faktiskt inte.. 
 
 
 
Virkning till sist. En av mina mostrar önskade sig ett mobilfodral. Väldigt likt mitt eget :)
 
 

En korg och en till

Kategori: Virkning

Det undgår väl ingen att det mesta jag visat upp o virkar är rosa o turkost. Börjar känna mig en aning enspårig men det är färger som verkligen drar till mig sitt öga. Det ser ut som godis! Jag blir glad av att se på dem. En av mina favoritgodisar är förresten turkos o rosa - de där sura mjuka som ser ut som flaskor, mmmm-mumma!!! Dock har färgvalen börjat bli lite mer varierade den senaste tiden, de är på kommande på bloggen. 
 
Dock sviker jag inte turkos i det här inlägget. Jag har tidigare virkat en stor korg, den här: 
 
 
 
 
 
 ..i helgen blev jag sugen på att virka i mattvävt igen. Resultatet är ju blixtsnabbt med det. Så jag tog det mattvävtsrester jag hade - rött o turkost - o det blev en till korg, fast en mindre o grundare. Nålen jag använt är nr. 8 o mattvävten är köpt vid Monas Missionscafé - toppenkvalité! 
 
 
 
 
 Har fått flera förfrågningar om beställningar. Skulle gladeligen vilja ställa upp på alla men försöker lära mig att ta en rejäl funderare före jag kastar mig in i saker. Så just nu så funderar jag.. :) Men skriv gärna ändå om ni skulle vilja beställa något så ska vi se vad som händer ;) 
 
Nu ska jag fortsätta med ett litet kvällsprojekt - som inte är virkning - o sedan väntar en ny virkning. Tjoho! 
 
Tjing tjing! 
 

Säkringar och en handväska

Kategori: Allmänt

Längesen sist. Jag började jobba efter fem veckors ledigt o några säkringar gick.
 
"Säkring är en anordning för att förhindra överbelastning i elektriska anläggningar (läs; Elins hjärna), vilket skulle kunna leda till överhettning och i värsta fall brand. Överbelastning uppkommer när för stor ström (läs; virkning, städning, diskning, tvätta, jobba, tänka) leds genom en ledning, till exempel på grund av kortslutning." (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4kring
 
Detta låter kanske lite allvarligt men så är inte fallet. Mina säkringar fungerar helt klart vilket är mycket positivt. Under mina levnadsår har jag insett att jag är en person som antingen går för fullt på "on" eller på "off". Med tiden har jag kanske trots allt lärt mig att vara mer balanserad men mitt liv tycks inte direkt ha något jämt flyt. Om det är ett personlighetsdrag eller brist på mognad vet jag inte. 
 
Så nu när jobbet satte igång med rejäl fart eftersom vi i princip fick börja från noll - med nya lokaler, nästan inget material, o all verksamhet skulle planeras - gick en hel massa säkringar. Jag har inte orkat med något annat än att tänka på jobb. Men jag är inte ledsen. När förnuftet inte fattar att säga ifrån slår kroppen ifrån o säkringarna går. Efter en tid är de upppetade igen o allt är någotsånär som tidigare. Tack Gud för säkringar! Dock kanske detta inte är särskilt unikt. Människor blir trötta. Fast vissa verkar ha mycket mera flyt.. 
 
Nåja, tack vare att vi behövde en liten väska till jobbet att förvara telefon o listor i när vi är ute smög virkandet på igen o under helgen har tre projekt blivit färdiga. Här väskan till jobbet. 
 
Mönstret utgår från bottnen från det här mobilfodralet men ökade luftmaskorna tills den var så lång som jag ungefär ville ha väskan bred. I hörnen ökade jag också maskor för att få en mer oval form på bottnen. Sedan har jag gjort resten på "fri hand" vart efter. Garnet är Miami o virknålen 2,5. 
 
 
 
 
Den lilla knappen är jag omåttligt stolt över. Mönstret kommer härifrån. Jag delade dock tråden jag virkat resten av väskan med o använde virknål 1,5. Stoppade den sedan med vadd. 
 
 
 
 
 
Tjing tjing så länge!